shadow

A párizsi kiállításról jelentjük…

Pápai Emese képes beszámolója az UNESCO párizsi székházában megnyílt Rómer – Semmelweis kiállításról:

“December 1-jén közös Semmelweis-Rómer kiállítás nyílt a párizsi UNESCO központ Miró termében. A nemzetközi elismertségnek örvendő két magyar tudós és jeles szakember a 70 éves nemzetközi szervezet meghívására érkezett a francia fővárosba.

10_k

Az utazó kiállítás francia, illetve angol nyelvű 25 molinóján az aszepszis bevezetése miatt az „anyák megmentőjének” nevezett Semmelweis Ignác és — számos más úttörő munkássága mellett — a magyar régészet atyjának tekintett Rómer Flóris életútja,  tudományos eredményei sorakoznak gazdag, szemléletes képanyaggal illusztrálva.

A kiállításhoz kapcsolódóan a két nemzetközi elismertségű szakember tevékenységét egy-egy hazai kiadású, angol-magyar nyelvű reprezentatív és informatív kiadvány is népszerűsíti.

A tárlat hivatalos megnyitóján dr. Cséfalvay Zoltán OECD-UNESCO nagykövet és Irina Bokova asszony, az UNESCO főigazgatója üdvözölte a kiállítást és mondott köszöntő beszédet.

8_k

6_kDr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke beszédében Semmelweis Ignác és Rómer Flóris úttörő munkásságát, kimagasló tudományos tevékenységét méltatta, valamint nemzetközi elismertségüket hangsúlyozta.

A megnyitó végén — Semmelweis szellemiségéhez kapcsolódóan — Haidegger Tamás orvosbiológiai mérnök bemutatta a Hand-in-Scan nevű, már több kórházban is használatban levő orvosi eszközt, amely a kézen levő baktériumok felismerésével jelentősen csökkenti a gyógyászatban a fertőzések kockázatát.

7_k

A környezetvédelmi csúcstalálkozó idejével egybeeső, az UNESCO és OECD melletti állandó képviselet szervezésében létrejött vándorkiállítás december 11-ig várja az érdeklődőket a párizsi UNESCO székházban. Ezt követően a tárlat több más európai városban is bemutatkozik.

Pápai Emese

A fényképeket Ureczky Attila készítette.