shadow

A párizsi kiállításról jelentjük…

Pápai Emese képes beszámolója az UNESCO párizsi székházában megnyílt Rómer – Semmelweis kiállításról:

“December 1-jén közös Semmelweis-Rómer kiállítás nyílt a párizsi UNESCO központ Miró termében. A nemzetközi elismertségnek örvendő két magyar tudós és jeles szakember a 70 éves nemzetközi szervezet meghívására érkezett a francia fővárosba.

10_k

Az utazó kiállítás francia, illetve angol nyelvű 25 molinóján az aszepszis bevezetése miatt az „anyák megmentőjének” nevezett Semmelweis Ignác és — számos más úttörő munkássága mellett — a magyar régészet atyjának tekintett Rómer Flóris életútja,  tudományos eredményei sorakoznak gazdag, szemléletes képanyaggal illusztrálva.

A kiállításhoz kapcsolódóan a két nemzetközi elismertségű szakember tevékenységét egy-egy hazai kiadású, angol-magyar nyelvű reprezentatív és informatív kiadvány is népszerűsíti.

A tárlat hivatalos megnyitóján dr. Cséfalvay Zoltán OECD-UNESCO nagykövet és Irina Bokova asszony, az UNESCO főigazgatója üdvözölte a kiállítást és mondott köszöntő beszédet.

8_k

6_kDr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke beszédében Semmelweis Ignác és Rómer Flóris úttörő munkásságát, kimagasló tudományos tevékenységét méltatta, valamint nemzetközi elismertségüket hangsúlyozta.

A megnyitó végén — Semmelweis szellemiségéhez kapcsolódóan — Haidegger Tamás orvosbiológiai mérnök bemutatta a Hand-in-Scan nevű, már több kórházban is használatban levő orvosi eszközt, amely a kézen levő baktériumok felismerésével jelentősen csökkenti a gyógyászatban a fertőzések kockázatát.

7_k

A környezetvédelmi csúcstalálkozó idejével egybeeső, az UNESCO és OECD melletti állandó képviselet szervezésében létrejött vándorkiállítás december 11-ig várja az érdeklődőket a párizsi UNESCO székházban. Ezt követően a tárlat több más európai városban is bemutatkozik.

Pápai Emese

A fényképeket Ureczky Attila készítette.

 

A Rómer Flóris Emlékév győri zárókonferenciájának képei

2015. november 27-én nagy számú érdeklődő tisztelte meg a konferenciát, melyet az Esterházy-palotában tartottunk.

DSCN0784

Rómer természettudományos tevékenységéről, botanikai gyűjtéseiről tartott előadást Galambos István és Schmidt Dávid. A résztvevők közül többen is jelezték, milyen sok újdonsággal szolgáltak a kutatók.

DSCN0783

Gráfik Imre néprajzkutató Rómernek az 1873-as bécsi világkiállításra szánt tárgyak összegyűjtésében betöltött szerepét mutatta be, előadásában kitért a győri múzeum korábbi és jelenlegi névadója, Xántus János és Rómer Flóris kapcsolatára is.

DSCN0787

Hermann Róbert hadtörténész, főtanácsos (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) lendületes előadása Rómer életének rövid, ám az életpálya szempontjából nagyon fontos 11 hónapját foglalta össze: Rómernek a szabadságharc csatában való részvételéről szólt.

DSCN0789Mázi Béla történész, főkönyvtáros (MTA Könyvtára) egy ugyancsak föl nem tárt időszakát mutatta be Rómer Flóris életének:  az Akadémia könyvtárosaként eltöltött éveket.

DSCN0791_k

Végül Prohászka Péter régész Rómernek, a “magyar régészet atyjának” régészeti tevékenységét vázolta fel, a korabeli vicclapok Rómerről készült karikatúráival fűszerezve előadását.

DSCN0792_k

Az előadások után Horváth József könyvtáros ismertette a zárókonferenciára Rómer Flóris tiszteletére megjelentetett ARRABONA múzeumi évkönyv 51. számát. A tanulmánykötet tanulmányainak legnagyobb része Rómer Flóris tevékenységének újonnan felkutatott eredményeit mutatja be.

DSCN0793_k

Az Arrabona ismertetését részletesebben itt lehet elolvasni: http://museum.hu/kiadvany/7629/Arrabona_muzeumi_kozlemenyek_51

A konferencia a Rómer életműbibliográfia és a közgyűjteményi adatbázis ismertetésével zárult.

Megnyílt Párizsban, az UNESCO székházában a Rómer és Semmelweis kiállítás

A kiállítást Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, és Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke nyitotta meg. A kiállításon mutatták be Valter Ilona Rómer Flórisról szóló könyvének angol nyelvű kiadását is. A tárlat december 11-ig látogatható.

A Rómer Flóris életéről és tudományos munkásságáról szóló kiállítás posztereit példás összefogással több intézmény munkatársai készítették: Galambos István biológus, nyugalmazott főmuzeológus (Zirc), Grászli Bernadett művészettörténész, igazgató (győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum), Lakatos Attila régész (Nagyváradi Római Katolikus Püspökség), Mázi Béla történész, főkönyvtáros (MTA Könyvtára Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjtemény), Papp Júlia művészettörténész (MTA BTK Művészettörténeti Kutatóintézet), ifj. Papp Sándor történész (Pozsony), Szabó Béla Efiap fotóművész (Győr), Szende László régész (Magyar Nemzeti Múzeum) és Székely Tamás történész (MTA BTK Történettudományi Intézet) közreműködésével Csécs Teréz könyvtáros (Rómer Flóris Múzeum, Győr) állította össze. A  fordítást Cseh Lilla Zsófia készítette, a grafikai szerkesztő Tanai Taca Csaba (Rómer Flóris Múzeum, Győr) volt. A kiállítást Párizsban elrendezte Pápai Emese művészettörténész (Rómer Flóris Múzeum, Győr).

Köszönjük az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és Visy Zsolt professor emeritus, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kulturális Szakbizottság korábbi elnökének és a Miniszterelnökségnek a lehetőséget!

parizsi_kiall_megnyito1parizsi_kiall_megnyito2parizsi_kiall_megnyito3parizsi_kiall_megnyito5parizsi_kiall_megnyito4